Шведска 2019.

Извештај о посети Гимназије Зајечар Гимназије у Ветланди ради развијања сарадње

     Приликом посете шведском граду Ветланди у периоду од 19. 5. до 26. 5. 2019. године, наставници наше школе: Младен Шљивовић (физика), Јелена Димовић (српски језик и књижевност), Наташа Станојевић (математика), Слободанка Станковић Петровић (енглески језик) и Драгана Рашић (социологија), имали су прилике да се упознају са школским системом ове земље и то тако што су активно обилазили и учествовали на часовима из разних предмета гимназије Njudungsgymnasiest. Наставници домаћини били су веома предусретљиви и комуникативни и трудили су се да нам одговоре на сва питања и што боље објасне како функционише шведски систем школства.

     Школа има петнаест програма који обухватају занате као што су обрада метала, дрвета, програм за аутомеханичаре, угоститељски и економски, као и напредни ниво природних и друштвених наука. Посебно воде рачуна о ученицима са инвалидитетом и ученицима са сметњама у учењу где су сви видови програма прилагођени њиховим могућностима и потребама. Такође, ово је добар начин да остали ученици стекну осећај за потребе других људи, као и важност социјализације деце са инвалидитетом у редовне токове.

     Приметили смо да је школа одлично организована, снабдевена савременом техничком опремом, има велику и пространу библиотеку где се могу наћи и књиге које нису на шведском (неке од њих су преводи савремених романа и на нашем језику), као и пространим халама за извођење практичне наставе.

     Група наставника језика и друштвених предмета је обишла часове социологије, француског језика и енглеског језика, као и часове ауто CAD-a, информатике и роботике, а наставници математике и физике су боравили и на часовима математике и физике. Оно што смо сазнали је да Шведска организује полагање националних тестова на крају школске године и на тај начин се оцењују ученици, али и рад професора, и да та оцена улази у коначну оцену ђака.

     Групе су мале, инсистирају на вођењу дијалога и индивидуалном приступу. Часови су динамични у опуштеној атмосфери.

     Током ове посете, наставници су имали прилике да посете и школу за одрасле и странце који уче шведски језик. Приметили смо да наставници имају добру међусобну сарадњу али и добру сарадњу са ученицима.

     Током проведеног времена у школи, наши наставници су приметили да је важан социјални контакт који су Швеђани преточили у прелеп обичај, тзв. fika, дружење уз колаче и кафу.

     Током боравка у Шведској наставници су имали прилике да бораве и у универзитетском граду Јенћепингу. На универзитет их је примила професорка на Катедри за људске ресурсе, која се посебно бави каријерним вођењем и саветовањем које је од изузетне важности у Шведској, јер је то питање како појединца, тако и саме државе. Оно што је кључно јесте да се кроз разговор са студентима и тестирања дође до онога што појединцу највише одговара, да му се предочи економска ситуација, стање на тржишту рада. Оно што је најважније јесте да сваки појединац сам закључи шта је оно што њему највише одговара, јер је важно да буде задовољан оним чиме се бави. Зато у средњим школама постоје службе за каријерно вођење и саветовање да би у том периоду ученици могли да се усмере ка разним професијама.

     Примећено је да је спорт изузетно важно место сваког појединца у Шведској и да се деца од најранијег узраста усмеравају ка неком спорту. Зато постоје разни спортски програми у самој школи који задовољавају афинитете ученика. Спортске сале су опремљене свим потребним реквизитима.

     Све виђено, професори који су учествовали у размени, пренеће својим колегама и покушаће заједно да неке програме спроведу у својој школи, а постојеће унапреде онолико колико то школски систем у Србији дозвољава.

     Посебно смо захвални професорима домаћинима и свима који су учествовали у спровођењу овог пројекта, а нарочито Дејану Првуловићу који је иницијатор овог пројекта.

     Сви сегменти посете остаће нам у најлепшем сећању јер је организација нашег боравка била беспрекорна.

     Надамо се да ћемо професорима које очекујемо у септембру наредне школске године узвратити истом мером и показати се као добри домаћини.

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar