Đački parlament

Đački parlament Gimnazije Zaječar je osnovan školske 2002/2003. godine. Tokom svog rada, Đački parlament je sarađivao sa organizacijama poput Unije Srednjoškolaca Srbije, ACCD- Asocijacija za kreativnu komunikaciju i debatu, Udruženje za razvoj građanskog vaspitanja i obrazovanja za demokratiju, ZI – Zaječarska inicijativa, Omladinski klub 019, Centar za promociju nauke…

Parlament je do sada organizovao nekoliko akcija. Neke od njih su postale tradicionalne, kao što su Maskenbal, žurku dobrodošlice prvacima i akciju „Dana zaljubljenih“ 14. februara. Ostale akcije su projektne i zavisile su od donacija ili angažovanja uprave škole, neke od njih su: Svi isti – svi različiti, Uoči-izvoli-reaguj, Deca u medijima, Promovisanje ljudskih prava kroz đačke parlamente i građansko vaspitanje, Rodna ravnopravnost, Školski razglas, Sređivanje prostorije u kojoj se održavaju sastanci i ulazni hol škole, Srednjoškolci za srednjoškolce, Živa biblioteka, Kultura na ćoše, Razumevanjem do jednakosti…

Đački parlament je već godinama član Unije srednjoškolaca Srbije, gde već godinama ima Lokalne kordinatore preko kojih sprovodi projekat ’’Srednjoškolci za srednjoškolce’’, gde se ove godine priključilo čak 100 učenika iz svih zaječarskih srednjih škola.

Kao i ranijih godina, Đački parlament i ove godine radi projekat ’’OBRAZUJMO SE (NE)FORMALNO’’ u okviru programa ’’Mladi u pokretu’’ koji Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak realizuju u partnerstvu sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Đački parlament danas broji 30 članova, i to po 2 predstavnika svakog odeljenja. U okviru projekta “Izbori se za izbor”, koji realizuje UG “Dečja radost”, uz podršku Fondacije “Iskorak” i “Zaječarske inicijative”, u Gimnaziji su 26.4.2017. održani izbori za predsednika Đačkog parlamenta. Projekat ima za cilj razvijanje demokratske kulture mladih sticanjem znanja i veština potrebnih za učešće u demokratskim procesima, a sve to kroz unapredjenje rada Đačkog parlamenta. Na glasačkom listiću našla su se 4 kandidata: Petar Brkić, Đurđina Veljković, Miloš Gospodinović i Milan Ducić. Nakon izborne procedure, velikog mitinga i glasanja, najviše glasova dobio je Miloš Gospodinović koji je, na taj način, postao predsednik Đačkog parlamenta Gimnazije u Zaječaru. Na mestu kordinatora Đačkog parlamenta se već dugi niz godina nalazi profesorka Slađana Stojanović.

Đački parlament na završnoj akciji “Obrazujemo se (ne)formalno” u okviru projekta “Mladi u pokretu”.

Podeli: