Ђачки парламент

Ђачки парламент Гимназије Зајечар је основан школске 2002/2003. године. Током свог рада, Ђачки парламент је сарађивао са организацијама попут Уније Средњошколаца Србије, АЦЦД – Асоцијација за креативну комуникацију и дебату, Удружење за развој грађанског васпитања и образовања за демократију, ЗИ – Зајечарска иницијатива, Омладински клуб 019, Центар за промоцију науке…

Парламент је до сада организовао неколико акција. Неке од њих су постале традиционалне, као што су Маскенбал, журка добродошлице првацима и акција „Дан заљубљених“ 14. фебруара. Остале акције су пројектне и зависиле су од донација или ангажовања управе школе, неке од њих су: Сви исти – сви различити, Уочи-изволи-реагуј, Деца у медијима, Промовисање људских права кроз ђачке парламенте и грађанско васпитање, Родна равноправност, Школски разглас, Сређивање просторије у којој се одржавају састанци и улазни хол школе, Средњошколци за средњошколце, Жива библиотека, Култура на ћоше, Разумевањем до једнакости…

Ђачки парламент је већ годинама члан Уније средњошколаца Србије, где већ годинама има Локалне кординаторе преко којих спроводи пројекат ’’Средњошколци за средњошколце’’, где се сваке године прикључи око 100 ученика из свих зајечарских средњих школа.

Као и ранијих година, Ђачки парламент и ове године ради пројекат ’’ОБРАЗУЈМО СЕ (НЕ)ФОРМАЛНО’’ у оквиру програма ’’Млади у покрету’’ који Зајечарска иницијатива и Фондација Искорак реализују у партнерству са Националном задужбином за демократију.

Ђачки парламент данас броји 30 чланова, и то по 2 представника сваког одељења. У оквиру пројекта “Избори се за избор”, који реализује УГ “Дечја радост”, уз подршку Фондације “Искорак” и “Зајечарске иницијативе”, у Гимназији су 26.4.2017. одржани избори за председника Ђачког парламента. Пројекат има за циљ развијање демократске културе младих стицањем знања и вештина потребних за учешће у демократским процесима, а све то кроз унапређење рада Ђачког парламента. На гласачком листићу нашла су се 4 кандидата: Петар Бркић, Ђурђина Вељковић, Милош Господиновић и Милан Дуцић. Након изборне процедуре, великог митинга и гласања, највише гласова добио је Милош Господиновић који је, на тај начин, постао председник Ђачког парламента Гимназије у Зајечару. На месту кординатора Ђачког парламента се већ дуги низ година налази професорка Слађана Стојановић.

Ђачки парламент на завршној акцији “Образујемо се (не)формално” у оквиру пројекта “Млади у покрету”.

Podeli: