Ученички парламент

Ученички парламент Гимназије Зајечар је основан школске 2002/2003. године. Током свог рада, Ученички парламент је сарађивао са организацијама попут Уније Средњошколаца Србије, АЦЦД – Асоцијација за креативну комуникацију и дебату, Удружење за развој грађанског васпитања и образовања за демократију, ЗИ – Зајечарска иницијатива, Омладински клуб 019, Центар за промоцију науке…

Парламент је до сада организовао неколико акција. Неке од њих су постале традиционалне, као што су Маскенбал, журка добродошлице првацима и акција „Дан заљубљених“ 14. фебруара. Остале акције су пројектне и зависиле су од донација или ангажовања управе школе, неке од њих су: Сви исти – сви различити, Уочи-изволи-реагуј, Деца у медијима, Промовисање људских права кроз ученичке парламенте и грађанско васпитање, Родна равноправност, Школски разглас, Сређивање просторије у којој се одржавају састанци и улазни хол школе, Средњошколци за средњошколце, Жива библиотека, Култура на ћоше, Разумевањем до једнакости…

Ученички парламент је већ годинама члан Уније средњошколаца Србије, где већ годинама има Локалне кординаторе преко којих спроводи пројекат ’’Средњошколци за средњошколце’’, где се сваке године прикључи око 100 ученика из свих зајечарских средњих школа.

Као и ранијих година, Ученички парламент и ове године ради пројекат ’’ОБРАЗУЈМО СЕ (НЕ)ФОРМАЛНО’’ у оквиру програма ’’Млади у покрету’’ који Зајечарска иницијатива и Фондација Искорак реализују у партнерству са Националном задужбином за демократију.

Ученички парламент данас броји 32 члана, и то по 2 представника сваког одељења. У оквиру пројекта “Избори се за избор”, који реализује УГ “Дечја радост”, уз подршку Фондације “Искорак” и “Зајечарске иницијативе”, у Гимназији су 26.4.2017. одржани избори за председника Ученичког парламента. Пројекат има за циљ развијање демократске културе младих стицањем знања и вештина потребних за учешће у демократским процесима, а све то кроз унапређење рада Ученичког парламента. На гласачком листићу нашла су се 4 кандидата: Петар Бркић, Ђурђина Вељковић, Милош Господиновић и Милан Дуцић. Након изборне процедуре, великог митинга и гласања, највише гласова добио је Милош Господиновић који је, на тај начин, постао председник Ученичког парламента Гимназије у Зајечару. На месту кординатора Ученичког парламента се већ дуги низ година налази професорка Слађана Стојановић.

Ученички парламент на завршној акцији “Образујемо се (не)формално” у оквиру пројекта “Млади у покрету”.

Podeli: