“Da li je moglo drugačije?” i Slobodna zona Junior


Filmski festival SLOBODNA ZONA osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu. Iz ove festivalske inicijative u saradnji sa Aktivom profesora građanskog vaspitanja nastao je poseban projekat Slobodna zona Junior iz koga je nastalo nekoliko kompilacijskih izdanja u vidu Priručnika za nastavnike i učenike srednjih i osnovnih škola o upotrebi filma kao nastavnog sredstva u nastavi građanskog vaspitanja.

Na Međunarodni dana ljudskih prava, u ponedeljak 10. decembra od 18 časova, u Klubu Doma omladine Beograda, organizovana je video izložba učeničkih radova motivisanih gostovanjima Putujućeg školskog bioskopa Slobodne Zone Junior koja su realizovana tokom oktobra i novembra meseca 2018. godine u 12 mesta i opština Srbije.

Naša škola predstavila se filmom “Da li je moglo drugačije?”, sa ciljem da pokaže deci i mladma opasnosti u današnjem vremenu. Scenario za film napravili su učenici odeljenja sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (I4), a film je snimio i montirao Dimitrije Stanković iz pomenutog odeljenja.

Dimitrije je o svemu napisao sledeće: 

“Bilo je ovo jedno prelepo iskustvo.
Sve je počelo krajem oktobra, kada sam otišao na seminar vezan za “video montažu i film”, samo sam toliko znao o njemu. Otišao sam u Tehničku školu, ušao u kabinet gde se održavao seminar. Na seminaru su nam pričali o Slobodnoj Zoni, filmskom konkursu za decu i mlade, i o njihovom projektu “Putujući školski bioskop”. Cilj projekta jeste pokazati kroz kratkometražni film probleme u društvu u kojem se danas nalazimo…
Sutradan sam, svom odeljenju u Gimnaziji predložio da snimimo film za konkurs, jer sam već imao ideju i za snimanje i za montiranje… Prvo su me gledali bledo, nisu me razumeli, ali bilo je i očekivano. Rekao sam im ponovo moju ideju, da snimimo film, jer nikada se ne zna, mozda naš film bude među najboljima. Nakon priče o ideji, usledilo je moje pitanje: “KO JE ZA?”, a nakon pitanja, ruke jedna za drugom su se dizale u vis. To je bilo to!
Sledeće na listi posle ideje jeste scenario. Scenario je celo odeljenje (I-4) zajedno napisalo, svačiji predlog je bio uvažen, dodavale su se stvari koje bi dočarale film, izbacivale stvari koje bi ga upropastile. Veliki doprinos snimanju filma dala je i razredna, koja nam je pomagala pri snimanju, pa čak i pozajmila glas u filmu. Nakon scenaria, usledilo je snimanje i montiranje video materijala. Ne želim da vas lažem i da kažem da je bilo lako, kada nije bilo tako. Bilo je dosta teško, realizovati one “sulude” ideje pored dosta testova i ispitivanja, a i hladnog vremena…

Ali na kraju, sav taj trud se isplatio, evo me danas, u Domu Omladine Beograda, kao predstavnik cele grupe, celog odeljenja, čiji se film smatra jednim od najboljih!!!”Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar