Дилеме савременог човека

Кроз векове су се са новим сазнањима и новим открићима мењале и бриге човека. Тако су се родиле нове дилеме.

Древни човек није знао за постојање било чега, сем за постојање своје непосредне околине и за самог себе. Није бринуо о пожару на суседном острву, нити о судбини људи које никад није упознао. Што човек више сазнаје о свету, то је све више приморан да размишља и о ономе што превазилази њега самог и његове потребе. Због тога се у савременом свету јавља дилема око тога шта је битније, потребе појединца или добробит већине.

Као последица наглог развоја науке и индустрије, развиле су се две нове дилеме. Сукоб науке и етике и екологије и економије. Савремени човек се директно сусреће са последицама индустријске револуције, немарног загађивања и коришћења ресурса. Људи уопште нису размишљали о томе како развој економије утиче на планету, већ су јурили са профитом по сваку цену. Савременом човеку то није дозвољено. Он мора прво да размишља о добробити природе, а тек онда о заради, мада већина још увек није о томе развила свест.

Са сваким развојем новог изума рађају се нове етичке дилеме. Дилема о сигурности и приватности типична је за наше време. И биће још израженија у будућности зато што са сваким научним открићем наша приватност и право на њу полако нестају.

Докле год има науке и напретка, биће и нових дилема.

                                                                                                       Даница Цветковић IV3

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar