Uroš Bogdanović

GIT_4703-2 UROŠ BOGDANOVIĆ
  -AUTOBIOGRAFIJA-
  Zovem se Uroš Bogdanović i rođen sam 12. avgusta 1996. godine u Zaječaru. Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Zaječaru završio sam sa odličnim uspehom i nagrađen sam Vukovom diplomom. Iz osnovne škole nosim divne uspomene, kao i nekoliko diploma i pohvala sa raznih takmičenja iz srpskog jezika, matematike, fizike i hemije. Najvrednije je osvojeno peto mesto na republičkom takmičenju iz engleskog jezika 2011. godine.
  Gimnaziju u Zaječaru sam upisao 2011. godine i to društveno-jezički smer. Tokom prethodnih godina bio sam angažovan, kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima, i trudio se da postignem što bolјe rezultate, koji nisu izostali. Sva četiri razreda završio sam sa odličnim uspehom i prosekom 5,00.
  Već na početku prve godine uklјučio sam se u rad Đačkog parlamenta Gimnazije Zaječar i sve četiri godine sam redovan član, a kratak period sam bio i potpredsednik. Kasnije sam se pridružio i Omladinskom klubu „019“, preko kojeg sam učestvovao u programu interkulturalne razmene u dečjem selu Pestaloci u Švajcarskoj i u projektu pogranične saradnje sa Bugarskom u akciji „Ujedinjeni u borbi protiv droge“, koja je održana u junu 2012. godine u Vidinu, a finansirana je od strane Evropske unije. Sa parlamentom i Omladinskim klubom učestvovao sam u organizaciji raznih kulturnih aktivnosti, kao što su „Kultura na ćoše“ 2012. i 2014. godine, „Kreatura“, „Femovision“, festival ženskog stvaralaštva, i tradicionalni maskenbal koji organizuje škola. Ostvario sam i zapažen uspeh na međunarodnom matematičkom takmičenju „Kengur bez granica“, na kojem sam osvojio treću nagradu i bronzanu medalјu.
  U drugoj godini sam ostvario uspehe iz srpskog jezika – drugo mesto na okružnom takmičenju održanom u Bolјevcu, i iz matematike, na već pomenutom takmičenju – drugo mesto i srebrnu medalјu. Zbog toga sam i dobio Nagradu Grada Zaječara. Takođe, prijavio sam se, i bio uspešno primlјen, na program razmene učenika u Nemačkoj, organizovanom od strane Schwaben International-a, te sam, za vreme letnjeg raspusta, sa vršnjacima iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije, proveo pet nedelјa u Schwäbisch Hall-u u Nemačkoj.
  Na početku treće godine učestvovao sam, kao član Evropskog Đačkog parlamenta, na sednicama koje su bile organizovane i održane u Narodnoj Skupštini u Beogradu, u organizaciji Centra za promociju nauke. U toj godini ostvario sam i najveći uspeh u svom dosadašnjem školovanju, a to je prvo mesto na regionalnom takmičenju Centra za talente, i drugo mesto na republičkom takmičenju po naučnim disciplinama i smotri istraživačkih radova i specijalnu diplomu za osvojeno prvo mesto iz oblasti istorije na republičkom takmičenju istraživačkih radova talenata Srbije 2014. Zbog ovih rezultata ponovo sam dobio nagradu Grada Zaječara i bio nagrađen letovanjem u Grčkoj, finansiranim od strane Grada.
  Maturantsku godinu započeo sam prisustvom sednici đačkih parlamenata Srbije, održanoj u Narodnoj Skupštini povodom Dečje nedelјe, a u organizaciji Prijatelјa dece Srbije. Sa profesorom fizike Mladenom Šlјivovićem učestvovao sam na Noći istraživača u Beogradu i Festivalu nauke u Boru sa projektom „Lepota površinskog napona“, koji je bio izuzetno zapažen. Isti projekat je bio pohvalјen i na III Međunarodnom simpozijumu profesora fizike održanom u Aleksincu februara 2014. godine. Takođe sam, sa profesorkom nemačkog jezika Majom Mitrović i vršnjacima iz škole, pripremio predstavu „Mauern zwischen uns“ (Zidovi među nama), koju smo premijerno izveli u Omladinskom centru povodom obeležavanja 25 godina od pada Berlinskog zida. Sa istom predstavom učestvovali smo na Prvom prekograničnom pozorišnom festivalu na nemačkom jeziku, održanom u Somboru u novembru 2014. godine i dobili velike pohvale. Preko zaječarske Kancelarije za Mlade učestvovao sam i na Festivalu Karijere, održanom u Beogradu marta 2015. godine. Dobitnik sam nagrade majora Colovića sa školsku 2014/2015. godinu. Na samom kraju četvrtog razreda sam ponovo osvojio drugo mesto na republičkom takmičenju po naučnim disciplinama i smotri istraživačkih radova iz oblasti istorije održanom u Beogradu juna 2015. godine. Dobitnik sam Vukove diplome, a od strane Nastavničkog veća Gimnazije Zaječar izabran sam za učenika generacije 2011/2015.
  Treba napomenuti i da sam član školske recitatorske sekcije i da sam učestvovao na školskim manifestacijama, a takođe, iako ne učim francuski jezik, pomogao sam svojim drugarima u organizaciji Frankofonije 2014. godine. Sa Pavlom Kunovčićem snimio sam nekoliko amaterskih filmova, od kojih je najznačajniji „Gimnazija Zaječar“, jer predstavlјa našu školu u najbolјem svetlu.
  Omladinski sam aktivista i, istakao bih, član Omladinskog odbora Omladinskog centra Zaječar. Kao takav učestvujem u organizaciji i promovisanju raznih kulturnih aktivnosti koje ova organizacija priređuje. Stoga sam u leto 2014. godine putovao u Italiju i učestvovao na internacionalnom projektu „We have a dream“ u Piazei, zajedno sa vršnjacima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije i Španije. Takođe sam član i novootvorene kancelarije organizacije AISEC u Zaječaru.
  Od vannastavnih aktivnosti bavim se glumom, muzikom, fotografijom i sportom. Član sam „Dramske družine Zaječar“ od njenog osnivanja. Sa njom sam u poslednjih osam godina odigrao preko deset predstava, a glumio sam i u dve predstave pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“. Pri Omladinskom centru aktivno učestvujem i na radionicama „Budionice“, vođenim od strane profesora srpskog jezika Stevana Jovanovića. Kao član učestvovao sam u organizaciji prvog festivala amaterskih predstava pod nazivom „Budni dani“. Sa svojim bendom VIS „Novi Dan“, koji postoji već 5 godina, imao sam više desetina nastupa u gradu i zemlјi, a najveći uspeh zabeležili smo osvajanjem nagrade po odluci publike na 46. Zaječarskoj gitarijadi. Rekreativno se bavim skijanjem, a 2009. i 2014. godine osvojio sam i prvo mesto na gradskom takmičenju u ovom sportu.
  Kao osoba sa dijabetesom već pet godina, u decembru 2014. godine bio sam učesnik trećeg kampa „Dijabetes lideri Srbije“, sa kog sam poneo nova poznanstva, znanje i želјu da upravo u svom gradu osnujem Udruženje za podršku osobama sa dijabetesom. U septembru 2015. sam učestvovao i na trećem MHealth Grand Tour-y, velikoj biciklističkoj turi sa cilјem podizanja svesti o dijabetesu. Iako najmlađi od svih učesnika, dao sam odlične rezulatate na 1500 kilometara dugom putu od Brisela do Ženeve.
Upisao sam Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na teret budžeta.
Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar