ELEX дипломе

Aсоцијација  за класичне студије (АКСС), из Београда, позвала нас је да учествујемо у тестирању ученика у знању латинског језика, а преко Еурокласике и Хрватског друштва класичних филолога.

Еурокласика је под покровитељством Савета Европе и тестови су рађени по европском курикулуму за латински језик за 1 или 2 године учења (vestibulum). Овај пројекат одвија се у целој Европи, у новембру, у преко 33 европске земље.

Гимназија Зајечар учествовала је први пут у овом занимљивом пројекту и организовала је тестирање 17.11.2023.

Током 40 минута, без речника, ради се тест састављен од 40 питања, груписаних око текста на латинском језику. Након читања иницијалног текста, приступа се решавању задатака.

Првих 10 питања односи се на разумевање текста, наредних 10 на језик и граматику, следећих 10 на контекст – питања из античке културе везана за приложени текст, последњих 10 питања везана су за културу, цивилизацију и језичко наслеђе. Питања су вишејезична тј постављена су на енглеском, француском и хрватском језику. Сваки тачан одговор носи 1 поен.

Златна медаља додељује се за 37 до 40 поена, сребрна за 33 до 36, а бронзана за 29 до 32 поена. Ученице другог разреда (II1) друштвено-језичког смера Гимназије Зајечар, освојиле су све три медаље тачније, дипломе.

Златна медаља: Љиљана Божиновић, са 37 поена, Магдалена Радуцић, сребрна медаља са 33 поена  и Анђела Михаиловић, бронза, са 30 поена.

Ученицама су посебно била занимљива питања из античке културе, као и питања везана за културу и цивилизацију, пошто на часовима (2 пута недељно) не успевају да сазнају све што их занима, а учење граматике и превођење текстова уме да досади. Припреме за тестирање одвијале су се на часовима додатне наставе.

Директор Гимназије Зајечар, Срђан Станојевић, честитао је ученицама на освојеним наградама и уручио им ELEX дипломе (Еuropean Latin Examination), у присуству њихове наставнице латинског језика, Драгице  Вељковић.

Честитамо ученицама на оствареном пласману!

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar