Франкофонија 2021.

У целом свету, сваке године месец март је обојен бојама франкофоније. Наша школа ће и у овим условима пандемије током марта истаћи  богатство француског језика. Посебан датум је 20.март – Дан франкофоније који се заједнички прославља у 88 земаља чланица Међународне организације Франкофоније. Школе, гимназије и универзитети у Србији броје преко 80 000 ученика француског језика.

Шире гледано, Франкофонија то је преко 300 милиона људи који говоре француски језик на пет континената. У наредних двадесет година број ће се највероватније повећати, па ће француски постати други или трећи светски језик.

Гимназија Зајечар је школа са дугом традицијом учења француског језика. Сваког марта се обележава на посебан начин овај датум, па смо тако дуги низ година имали прилике да уживамо у франкофоним вечерима. Уз велики ентузијазам професорки француског језика Драгице Вељковић и Иване Радичевић , које су линценцирани испитивачи за међународни испит ДЕЛФ, наша деца уз њихову помоћ имају прилике да по завршетку Гимназије добију сертификат о нивоу знања који поседују.

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar