Изложба фотографија “Жене XX века”

Изложба фотографија „Жене ХХ  века“ представља кратак преглед историјата положаја француских жена у областима науке, уметности, књижевности, спорта, моде. Издвојили смо жене које су биле прве у, до тада, типично „мушким“ занимањима и избориле се, свака на свом пољу, за женску еманципацију.

Веома је важно да, девојчице, девојке и жене, данас, буду свесне њихове борбе да не би дозволиле да ико, икада више, управља (и располаже – из угла нулте тореланције на родно засновано насиље) њиховим животима.

Ова изложба инспирисана је монографијом Флоранс Монрено, под истим насловом, а обрађује период од 1900. до 1989. године, пошто је књига изашла из штампе 1990. године.

Текстови и фотографије преузети су из монографије и са Википедије, осим ауторског текста Ање Петковић.

Поставка и програм реализовани су захваљујући садашњим ученицама друштвено-језичког и природно-математичког смера: Ањи Петковић, Иви Петковић, Марини Јовановић, Богдани Симоновић, Анђели Калиновић, Марији Сантрач – чије је идејно решење плакат за ову изложбу, као и Миљани Пашалић. Захваљујемо се бившем ученику наше Гимназије, Николи Дробњаковићу и његовој фирми за дизајн и штампу „Дизајн“, за израду фотографија, као и ученицима који, иначе уче немачки, али су извели своје интерпретације две песме Едит Пјаф: „Живот у ружичастом“ и „Не жалим ни за чим“ – Милици Анђелић и Сави Костићу, као и Милошу Митровићу и Ђорђу Милосављевићу који су их пратили на гитарама.

Ментор:

Драгица Вељковић,

Професорка француског и латинског језика

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar