Филозофски кафе у школи

Филозофски кафе у школи: Размишљање, дискусија и развој личних ставова

У жељи да подстакне размишљање, истраживање и аргументацију међу ученицима, школа је одлучила да уведе концепт “Филозофског кафеа”. Овај иновативни приступ образовању има за циљ да омогући ученицима да истраже теме егзистенцијалне природе, прошире своја знања из различитих области људског деловања, и превазиђу потешкоће у јавном излагању.

Циљеви Филозофског кафеа:

  1. Развијање вештине аргументације: Ученици ће имати прилику да развијају своје способности проналажења и излагања аргумената и подршку сопственим ставовима.
  2. Проширивање знања: Кроз разнолике теме, ученици ће проширивати своје знање из различитих области, доприносећи бољем разумевању света око себе.
  3. Унапређивање вештина јавног излагања: Кроз редовне дискусије, ученици ће превазилазити страх од јавног говора, развијајући самопоуздање и вештине комуникације.

Формат Филозофског кафеа: Сваки сусрет Филозофског кафеа ће бити вођен од стране модераторки или модератора који ће водити дискусију међу ученицима. Сусрети ће се одвијати у пријатељској атмосфери, где ће ученици излагати своја промишљања на теме које се тичу филозофије, али и ширег друштвеног деловања и стварности.

Припрема пре сусрета: Пре сваког сусрета, ученици ће добити видео-емисије које ће послужити као основа за дискусију. Ове емисије ће бити доступне путем групе на Инстаграму, а углавном ће потицати од познатих извора попут РТС-а или ТЕД-а. Такође, биће препоручена литература која ће додатно проширити видике ученика.

Распоред и отвореност за све ученике: Филозофски кафе ће се одржавати два пута месечно, а тачни термини биће договорени заједно са ученицима. Овај форум ће бити отворен за све ученике школе, пружајући прилику за разнолике перспективе и богатију дискусију.

Могуће тематске опције:

  1. Филозофија времена
  2. Филозофија љубави
  3. Филозофија луксуза и сјаја
  4. Филозофија моћи и правде
  5. Филозофија људског достојанства
  6. Филозофија искушења глобализма
  7. Филозофија зависти и љубоморе

Филозофски кафе представља изванредан начин за развој критичког размишљања, промовисање дијалога и изградњу заједнице ученика са снажним филозофским темељима

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar