Фестивал хришћанске културе – Владимир Пиштало

У оквиру 6. Фестивала хришћанске културе у петак 17. септембра 2021. године у дворишту Матичне библиотеке „Светозар Марковић“ ђацима зајечарске Гимназије је о свом књижевном животу говорио писац Владимир Пишталo. Осврт на дело писца дао је Ненад Шапоња.

  Владимир Пиштало је савремени српски писац. Рођен у Сарајеву 1960. године. Растао је у Мостару, Краљеву и Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Студирао је право у Београду и Сарајеву. Докторирао је америчку историју на Универзитету у Новом Хемпширу, у Сједињеним Америчким Државама. Пре него што је отпутовао у Сједињене Америчке Државе 1993. године, радио је као новинар и активно и критички коментарисао крвави распад Југославије у својој колумни у часопису Време. Предавао је америчку и светску историју на Бекер колеџу. Ове године је именован за управника Народне библиотеке у Београду. Његова најпознатија дела су: „Тесла, портрет међу маскама“, „Венеција“, „Значење џокера“ (награда Меша Селимовић), „Сунце овог дана“, „Миленијум у Београду“, „Приче из целог света“, „Александрида“. Дела Владимира Пиштала преведена су на више светских језика.

  Роман „Тесла, портрет међу маскама“ је награђен НИН – овом наградом и Наградом Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу. Овај роман је преведен на седамнаест светских језика. Последњих година роман је стекао велику популарност у Турској у којој је за две и по године продат у сто хиљада примерака. Роман „Миленијум у Београду“ је омиљен међу француским читаоцима. У Француској је овај роман  био у најужем избору (међу пет романа) за награду „Femina“.

   Владимир Пиштало је на почетку књижевног сусрета прочитао одломак из књиге „Сунце овог дана“:

  „Драги Иване,

   Све што је икад постигнуто на свету постигнуто је упркос нечему, упркос предрасудама, упркос болести, упркос сиромаштву. Ваша мајка је била слабо писмена. Отац вам је био алкохоличар и школски подводник. Боже, како су то ниске полазне позиције! Колико је само немилосрдне одлучности, непоткупљиве верности срца, требало да се попнете донде докле сте се попели.“

   Ненад Шапоња, оснивач и уредник издавачке куће „Агора“, истакао је да је ова књига другачија од свих књига које говоре о Иви Андрићу. Ово је епистоларни роман састављен из низа писама упућених Андрићу. Тема писама је књижевност и лепота Андрићевих речи.

   Књигу „Тесла, портрет међу маскама“ Ненад Шапоња не одређује као биографску, већ као књигу у којој Владимир Пиштало спаја поетичност, слику и звук док говори о животу Николе Тесле на књижевни начин.

   Говорећи о књизи „Миленијум у Београду“ аутор је рекао да се кроз велику књижевност свет може лакше разумети.

  Након разговора са ученицима Гимназије, Владимир Пиштало је прочитао још један одломак из књиге „Сунце овог дана“:

„Љубав

Шта је то? Харакири жудње. Упала душе. Гробљанска растуженост. Чулна фиброза? Болна недовољност? Блаженствена рањеност. Је ли то певање кроз плач? Мирис цветова? Превој кука? Дубина деколтеа? Боје латица? Искра у оку? Је ли то пуцање ега? Је ли то пут свиле?“

   Своје гостовање писац је завршио речима које враћају веру у књижевност и смисао њеног постојања: „Ја мислим да ће књиге преживети“.

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar