“Рондо за две сестре”

Гимназијалци из Зајечара наступили су са представом „Рондо за две сестре” на Међународном позоришном фестивалу „Фетлиф” у француском граду Сен Мало, у покрајини Бретања, где се већ 16 година одржава ово позоришно окупљање. Матуранткињама Мили Цветковић и Милици Ристић подршку у извођењу дела пружио је и студент француског Мирољуб Милутиновић. Комедију коју изводе написао је писац Бранислав Јанковић, а комад је са ученицима припремила професорка француског језика Ивана Радичевић. На фестивалу који је ревијалног карактера наступили су средњошколци из Чешке, Турске, Бугарске, Русије, Словеније, Мађарске, Туниса, Француске и са Маурицијуса, а „Светлост“ је била овогодишња тема фестивала, тако да су све пропратне манифестације биле замишљене са циљем да се покажу све светле тачке у уметности.

Фестивал је трајао од 25. до 31.марта и за то време наши ђаци су имали прилике да своју представу прикажу основцима школе „Анжел Вание“ где су наишли на изузетан пријем. Наставно особље те школе је поздравило ангажовање ђака из Србије и њихову жељу  да науче да глуме на француском језику.

Ученици су имали прилике да учествују на разним радионицама, а посебно су биле занимљиве оне где су учили покрете мачевања и прављење маски.

Једна од идеја овог позоришног окупљања је међусобно упознавање свих учесника, тако да је први дан био резервисан за представљање културе, кухиње и туристичких дестинација града из којег долазе учесници. Наш град је био посебно занимљив свим присутнима, јер су сазнали да се на само пар километара од Зајечара налази „Феликс Ромулијана“.

Домаћини фестивала су за учеснике организовали излет до Сен Мишела који се налази у Нормандији.

За професоре је био уприличен пријем код председника Општине Сен Мало на којем су се још једном захвалили свим професорима на труду који улажу у ширењу љубави према француском језику.

Да је Гимназија – Зајечар оставила добар утисак говори податак да су након извођења представе добили позиве да учествују на позоришним фестивалима који се организују у Турској и Тунису.

Ђаци, заједно са професорком ће сигурно носити лепа сећања са овог фестивала, тако да је потребно још јеном подвући да ништа од овог не би могло да се оствари да наша школа није наишла на разумевање Града Зајечара који је новчано помогао да се обезбеде карте до Сен Малоа.

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar