Отварање Мејкерс лаба у Гимназији

Гимназија Зајечар добила простор за експериментисање и развој вештина ученика и наставника

Група за образовање наставља да отвара Мејкерс лабове у Србији, а трећа адреса је Гимназија Зајечар. Ово је прва гимназија која ће имати овај иновативан мултидисциплинарни простор, и прва школа у Источној Србији.

Гимназија Зајечар је од 15.11.2022. године богатија за простор са савременом опремом у ком ће ученици и наставници имати прилику да развијају вештине и креирају иновације кроз мултидисциплинарни приступ и тимски рад. Тим поводом организован је сусрет представника Групе за образовање (Нордеус фондација, Центар за промоцију науке, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива Дигитална Србија), наставника, представника партнера у локалној заједници и представника локалне самоуправе.

О значају првог Мејкерс лаба у Источној Србији, као и о досадашњим успесима Гимназије Зајечар говорили су Срђан Станојевић, директор Гимназије Зајечар, вишеструко награђивани наставник физике Младен Шљивовић, ученица Марија Станојевић ангажована на пројекту Girls can do IT, др Марко Крстић в.д. директора Центра за промоцију науке, извршни директор Достигнућа младих Дарко Радичанин, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордуес фондације, као и Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија.

”Гимназија у Зајечару је прва гимназија у земљи и прва школа у источној Србији која добија овакав простор. За нас је ово велика част јер долази као признање за залагање у раду са децом и рад саме школе. Хвала најлепше Групи за образовање која нам је омогућила да формирамо Мејкерс лаб у коме ће наставници и ученици не само наше школе, већ и читаве локалне заједнице, па и шире, моћи да истражују, стварају, сарађују. Увођењем изборних програма у гимназије, у коме је рад заснован на пројектној настави, а и кроз нове програме општеобразовних предмета, пружила се прилика да наставници и ученици искажу своју креативност кроз различите активности и тимски рад, посебно у области природних наука, предузетништва и уметности. Учионица будућности је пред нама, нека нам донесе нови дух образовања кроз слободу коју ће пружити свим њеним корисницима”, закључио је Срђан Станојевић, директор Гимназије Зајечар.

Донација за гимназију – виртуелна учионица и практична радионица

Поред Мејкерс лаба који ђацима и наставницима нуди могућност да кроз мултидисциплинаран приступ и иновативне подухвате развијају своје идеје, Група за образовање донирала је школи и прву виртуелну учионицу у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, која је обезбедила ВР наочаре. Замишљено је да део Мејкерс лаба буде намењен за практичне вештине и радионица за обраду материјала и електронику. За те потребе, Група за образовање донира школи 3Д принтер, бушилицу, убодну тестеру, брусилицу, мини брусилицу за финије радове, ручну тестеру, комплет ручног алата, комплет одвртача, као и комплет за АРДУИНО са сензорима.

„Гимназијско образовање пословично важи за најопштије и свеобухватније. Зато је посебно важно овим ученицима дати прилику да се сретну са практичним знањима и вештинама и изаберу који је то професионални пут којим ће да крену. Намера је да у овом простору окупимо људе различитих профила, а ученицима смо на располагање ставили и различиту опрему, која своју примену може да нађе у областима од грађевине, преко медицине до уметности. Ово је посебно важно јер напредак привреде не значи да сви треба да се образују за програмерске роле, већ да постану део мултидисциплинарних тимова који ће дигитална решења и алате да користе како би убрзали и оне области које данас ретко повезујемо са технологијом, попут права или социологије”, изјавио је Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија.

Мејкерс лаб је место у коме се подстичу ђаци и њихови интереси за науку као и школска заједница у правцу експериментисања, грађења заједнице иновација, и дијалога са другим грађанским иницијативама и програмима. Ученицима и наставницима ће у новом простору бити доступан део за размену идеја, стварање, практичан рад, читање, као и сегмент посвећен друштвеним играма које за тематику имају СТЕМ науку или предузетништво.

Шта све може једна школа?

Гимназија Зајечар, поред тога што је једна од најстаријих средњих школа у Србији, може да се похвали и успесима у разноврсним областима, подстицањем едукације кроз примењена знања и вештине као и креативности у раду са ученицима.

Математичари и физичари из ове школе у протеклих десетак година освојили су више од 20 републичких награда. Поред тога, већ пет година уназад Гимназија реализује Програм ученичке компаније. Успеси проистичу управо из приступа у учењу који комбинује игру и наставу. Илустративан пример за то јесте активност Потрага за благом, за коју је школа награђена на националном такмичењу за најбоље примере праксе каријерног вођења (Euroguidance Србија). Још један занимљив пројекат кроз који школа популаризује науку међу младима јесте и Научни папарацо, реализован у сарадњи са Центром за промоцију науке.

Ова Гимназија се бави и зеленим темама, а из школе истичу да су нарочито поносни на чињеницу да је Гимназија Зајечар прва школа у Европи која је добила STEM EXPERT LABEL у оквиру пројекта Stem Label. “Биле су потребне године и године рада да дођемо до пројекта као што је Мејкерс Лаб – то су такмичења, припреме… Ментор сам Ученичке компаније, радио сам са ученицима за различита такмичења, за европске пројекте, да би нас коначно неко приметио и да бисмо добили све ово што видимо данас. И то је у ствари најбољи пример онога што желим да кажем свима – не можемо да урадимо ништа без рада. И ако будемо радили довољно дуго – исплатиће се”, рекао је Младен Шљивовић наставник физике у Гимназији Зајечар, иначе добитник Светосавске награде и прошлогодишњи представник Србије на такмичењу за најбољег наставника на свету.

ИТ за девојчице, прављење музичких инструмената и узгајање биљака

На сусрету у Гимназији, ученице са ИТ смера представиле су програм Girls can do IT, који је школа покренула прошле године са намером да мотивише ученице основних школа да упишу ИТ смер, а једна од ангажованих на програму Марија Станојевић објаснила је шта за њу значи Мејкерс лаб. “Ово није само још једна учионица у школи. То је место где ћемо се ми приближити једни другима, што и већ јесмо јер самим процесом изградње и реновирања – то смо ми сви заједно у овој школи урадили”, рекла је Марија. Присутни су имали прилику и да се упознају са ученичким компанијама, али и са пројектом који се реализује у оквиру Примењених наука 2, који спаја физику и музику. Ученици и наставници су приказали присутнима музички инструмент који су креирали прошле године, друштвене игре али и биљке које школа посвећено узгаја.

Организације које чине Групу за образовање ________________________________________

● Нордеус фондација основана је са циљем да се помогне деци и младима да стекну вештине, знања и компетенце потребне за успех у дигиталној економији кроз подршку образовању и развој подстицајног и креативног окружења. У области подршке образовању, фокус је на спровођењу иновативних програма заснованих на интердисциплинарном приступу, искуственом учењу и развоју компетенци за 21. век. Док у области развоја екосистема креативних индустрија, Нордеус фондација наставља са досадашњим напорима Нордеуса кроз сопствене програме и удруживањем са бројним компанијама кроз организације попут Иницијативе Дигитална Србија и Српске гејминг асоцијације чији је Нордеус и суоснивач.

● Центар за промоцију науке (ЦПН) је јавна институција, коју је 2010. године основало Министарство науке Србије са задатком да промовише науку и технологију. ЦПН спроводи програме и активности радећи са истраживачким и образовним институцијама у Србији и широм света, а блиско сарађује и са републичким министарствима, медијима и приватним сектором. Мисија ЦПН-а је да премости јаз између науке и друштва окупљајући све релевантне актере и ширу јавност у процесу истраживања и иновација. ЦПН тежи да интегрише друштво у истраживачке процесе, како би се оно, уз увид у потребе грађана, што адекватније суочавало са друштвеним изазовима.

● Иницијатива „Дигитална Србија“ је невладина и непрофитна организација са стратешким циљем развоја јаке, глобално конкурентне дигиталне економије у Србији. Поред водећих дигиталних играча у земљи који су оснивачи Иницијативе „Дигитална Србија“, она данас окупља више од 30 организација и компанија чланова из различитих сектора релевантних за раст дигиталног екосистема, укључујући технологију, банкарство и финансије, телекомуникације, консалтинг, образовање и истраживање, затим адвокатске, медијске и фармацеутске куће, као и организације за подршку стартапима.

Циљ Иницијативе „Дигитална Србија“ је стварање пословног окружења које је у служби дигиталне економије. На путу ка том циљу улаже у стратешке програме у области формалног и неформалног образовања, развоја стартап екосистема, правно-регулаторног оквира, дигиталне инфраструктуре и јавног дијалога о дигиталној трансформацији.

● Организација Достигнућа младих у Србији је део глобалне мреже Junior Achievement Worldwide, основане 1919. године, која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који годишње похађа више од 10 милиона ученика.

Мисија организације је припрема и оспособљавање ученика за успешан живот и рад у савременом свету у коме су највеће вредности иновативност и предузетничка иницијатива.

Уз подршку међународних донатора и партнера из пословног сектора у Србији, организација Достигнућа младих у Србији већ 17 година кроз имплементацију својих програма и активности на свим нивоима образовања указује на значај предузетничког образовања чији су директни исход већа запошљивост младих, боља конкурентност на тржишту рада, осамостаљивање и брже укључивање у друштво као и покретање сопственог посла, посебно у оквиру програма Ученичка компанија.

Погледајте прилог са РТС-а.

 
 
Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar