Од Тимока до Њујорка

Ученици зајечарске Гимназије 185 година постојања своје школе обележиће приређивањем изложбе „Од Тимока до Њујорка“ о ученику и професору зајечарске Гимназије Миливоју С. Станојевићу.

Миливој Станојевић је рођен у Копривници 1881. године. Зајечарску Гимназију је завршио 1902. године, а њен професор је био школске 1907/8. године. Своју каријеру наставља у Америци где је стекао звање доктора филозофских наука на универзитету Калифорнија (The University of California, Berkeley), а касније и професора на Департману за славистику на универзитету Кoлумбија.

Личност која је у америчким интелектуалним круговима позната као есејиста, сарадник многих часописа, политички саветник и која је дала значајан допринос у развоју славистике, социологије и  књижевности. Међутим, са његовим радом, данашња српска јавност није много упозната (Толстојева теорија социјалне реформе; Руска спољна политика на истоку; Толстојева интерпретација новца и својине; Југословени у Сједињеним Америчким Државама; Рана југословенска литература; Модерна југословенска литература; Словенски народи јуче и данас).

Ученици Гимназије имали су прилику да у суботу 9.4.2022. године упознају потомка професора Миливоја Станојевића, Метјуа Стивенсона и са њим разговарају и употпуне своја истраживања.

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar