Може ли доброта спасити свет?

   Доброта је појам чије значење не можемо потпуно одредити,  али је ова реч свима позната и блиска. Волела бих да знам да ли је ово само реч или доброта може бити нешто стварније.

   За неке људе доброта је облик лепог понашања, културе, саосећајности, а можда и нечег неописивог што примећујемо у другима и што нас ка њима привлачи. Нису сви људи на овом свету добри, али мислим да имају потенцијала да буду. Човек треба да буде реалан, саосећајан, пажљив, несебичан да би био добар. Доброта је, заправо, свест о исправности, а свест касније води до поступака. Сада када нам је смисао појма доброте мало јаснији, треба се запитати: чему она служи? Шта доброта може да учини или да постигне? Свет је и добар и лош, равнотежа постоји. Многи би рекли да је искварен, уништен, или на путу ка уништењу. Желим да верујем да свет можемо сачувати. Може ли доброта у томе помоћи?

   Замислимо једну идеалну ситуацију: сви људи овог света се удруже, а они који нису толико добри откривају у себи оно што нису знали да у њима постоји и тако постају бољи. У овој ситуацији би се највећи проблеми човечанства решили за трен, зар не? Можемо помислити да је највећи проблем човечанства промена климе, нестанак биљака и животиња, глад и немаштина, али највише невоља долази од људи. Ми бисмо могли бити савршена бића, али смо духовно слаби. Морал је концепт који не може свако да разуме и прихвати и то је у реду. Природно је. Зато мислим да сву огромну доброту треба усмерити прво на нас саме, а затим и на људе око нас. Не желим да мислим да су људи лоши, оптимиста сам, већ да нису пронашли у себи оно што их може учинити бољим.

   Свет можемо спасити тако што ћемо спасити себе. То је једини начин да, уместо да замишљамо идеални универзум, почнемо у њему да живимо.

                                                                                                                                                   Петра Ставров III3

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar