Међународни дан професора француског језика

На иницијативу председника Републике Француске, господина Емануела Макрона, 28. новембра 2019. обележен је, широм света, први Међународни дан професора француског језика.

У Србији, овај дан обележен је први пут у Првој гимназији у Крагујевцу, 2021, потом у Крушевцу, 2022, а ове године, на предлог господина Ивана Јовановића, председника Удружења професора француског језика Србије и Шефа департмана за француски језик при Филозофском факултету у Нишу, Гимназија Зајечар била је домаћин централне прославе овог дана. Свечаност је приређена 23.11.2023. године у сали Музичке школе ”Стеван Мокрањац”.

У име домаћина, присутне је поздравио директор Гимназије Зајечар, господин Срђан Станојевић, потом су о значају учења француског језика и бројним активностима у његовој промоцији говорили господин Иван Јовановић и господин Тибо Ајун, аташе за француски језик и помоћник директора Француског института у Србији.

Ученици зајечарских основних школа и Гимназије извели су, пред пуном салом,  изузетан програм који су са њима припремиле њихове професорке француског језика: Татјана Паунковић, Ивана Радичевић и Наташа Лекић Миленовић – са основцима, Драгица Вељковић, организаторка целе прославе и Ивана Рaдичевић – са гимназијалцима.

Свечаном пријему у Гимназији присуствовали су професори француског језика из зајечарског и борског округа, господин Јовановић, господин Ајун и госпођица Естел Дием, координаторка за билингвалну наставу у Србији.

Након пријема, одржан је Округли сто на тему ”Француски језик, потешкоће са којима се сусрећу наставници, предлози” који је водио француски аташе, уз помоћ председника Удружења, координаторке  и уз активно учешће свих професорки и професора.

Погледајте филм.
 
Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar