Интервју са учеником на размени

У оквиру програма једногодишње размене ученика у организацији АФС Интеркултура Србија школску годину са нама проводи ученик из Бразила Vinicius Steger Pires. Са њим је разговарала Наталија Танић.

  1. Које су најважније разлике, по твом мишљењу, између школског система у Србији и Бразилу?

По мом мишљењу, разлике су велике. У Бразилу не можете изабрати жељену средњу школу, већ сви похађају исту школу, тј. имају исте предмете (укупно их има 13, од историје до физике). Професори долазе у учионице и држе наставу. Школска година траје од јануара до децембра , имамо 15-20 дана одмора у јулу, а касније и у децембру. У Србији, средњошколско образовање траје 4 године, док у Бразилу 3.

  1. Зашто си изабрао баш Србију?

Изабрао сам Србију јер сам хтео да видим, упознам нешто што је сасвим ново за мене. На пример, нисам желео да посетим САД зато што сви знају много тога о Американцима и њиховом стилу живота. Једна од понуђених опција је била Србија и сматрам да нисам погрешио приликом одабира. У Србији ми се свиђа све, азбука, начин живота, како се људи понашају према странцима, итд.

  1. Да ли си нешто знао о Србима, пре него што си дошао овамо?

Знао сам, наравно. У Бразилу су популарни многи српски фудбалери. Мој најомиљенији је Дејан Петковић и веома је познат широм Бразила. Такође, српска историја је фантастична и много тога ме занима.

  1. Колико је српски језик тежак за учење?

Српски језик је врло интересантан. Покушао сам да га учим у Бразилу, али било је тешко. Сада га усавршавам, у својој хост породици говоримо искључиво на српском, што ми доста помаже у савладавању језика. Најтеже ми је изговарање слова ћ и ђ која не постоје у португалском језику.

  1. Која је твоја омиљена реч на српском?

Омиљена реч ми је полако, не знам зашто, али веома често је употребљавам. Моји пријатељи би, можда, рекли да је то реч пљескавица јер обожавам да их једем, али то је јако тешка реч за изговарање.

  1. Да ли ти недостаје нешто из Бразила?

За сада ми не недостаје Бразил. Тамо имам мноштво пријатеља са којима сам у контакту сваког дана. Наравно, често у току дана разговарам и са својом породицом. Једино што ми заиста недостаје јесте бразилска храна. У првих месец дана боравка овде, изгубио сам 1 килограм због навикавања на начин исхране (не волим паприку). Такође, проблем ми је било и време у које моја породица руча. Ручак је у периоду између14:30-15:00, док у Бразилу једемо од 12:00 до 14:00.

Podeli:

Trackback from your site.

Ostavite komentar